meditatie jongeren

MEDITATIE

Bij jij zo’n no-nonsense jongere die wel meer wil weten hoe meditatie jou kan helpen in het leren focussen? En hoe dat focussen ervoor zorgt dat je kalmte ontwikkelt die ervoor zorgt dat je innerlijk stil kunt worden? Kom dan mee de shamatha meditatie beoefenen!

In de Buddha Dharma (de leer van Buddha), sprak Buddha over ‘sam-a-dha’, wat verzamelen, samenbrengen van het bewustzijn betekent. Of anders gezegd: concentratie.

Het bijna synoniem shamatha (kalmte) en de shamatha-mediatie is de meditatiemethode waarmee je op een zachte manier de geest traint om zo innerlijke sterkte en kalmte te ontwikkelen. 

Het is het vermogen om wanneer jij het wil jouw geest zo gefocust te kunnen houden, zonder dat ook maar een enkele gedachte of mentale verstoring optreedt. En dit vraagt tijd, oefening en het toepassen van de juiste techniek. Een paar keer ademhalen brengt deze kalmte niet. Door regelmatige beoefening zal jouw ‘interne babbelaar’ langzaam kalmer worden en kan je zo helderheid ontwikkelen. 

Het doel van de shamatha mediatie is met kalmte aanwezig te kunnen zijn in het NU-moment.

Dit is ook de eerste stap in de volledige meditatiebeoefening: shamatha   ̴> vipassana   ̴> compassion-meditatie. 

De shamatha meditatie bestaat uit 4 onderdelen: focus op 

  1. de ademhaling (ik voel mijn adem), 
  2. het lichaam (ik voel mijn lichaam), 
  3. de gevoelens (ik voel mijn gevoelens),
  4. de gedachten (ik voel mijn gedachten)

START TO MEDITATE

Kan je wel wat meer focus gebruiken? Zou je wat minder stress willen hebben? Kan jouw geheugen een steuntje gebruiken? Wil je leren hoe je tot rust kan komen? Zegt een beter slaappatroon je iets? …

Ontdek wat no-nonsense mediteren voor jou kan betekenen! Maak kennis met de techniek in de start tot meditate 3 weken 1,25 uur in groep mediteren met jongeren van jouw leeftijd (2de -3de graad)

Ik neem jullie mee naar het voelen van de adem en het lichaam. Een eerste aanraken van de meditatietechniek. Je richt je adem langer op iets terwijl je redelijk ontspannen blijft en je minder laat afleiden. 

MEDITATIE AVOND

Door regelmatig te oefenen en mediteren deel te maken van jouw dagelijkse routine zorg je ervoor dat je met een open, kalme geest in het NU kunt leven. Na de kennismaking kan je doorstromen in de meditatiegroep die shamatha verder beoefent.

START VANDAAG!

Ga je mee op weg?