reflexintegratie

REFLEXINTEGRATIE

De primitieve REFLEXBEWEGINGEN ontstaan in de baarmoeder en helpen bij de ontwikkeling van de hersenen. De bewegingen leggen de patronen van neurale netwerken vast en zorgen voor myelinisatie van deze neurale routes. Deze netwerken zorgen voor de aansluiting van de verschillende gebieden in de hersenen die belangrijk zijn voor het leren, gedrag, communicatie, relaties en emotionele welzijn.

vast patroon en functie

De ontwikkeling van de mens verloopt via een vast patroon. Vanaf de conceptie maken we al automatische bewegingen, primaire reflexen. Deze zorgen voor de ontwikkeling van ons zenuwstelsel, dat verder nieuwe verbindingen legt bij elke beweging.
Een goed ontwikkelt zenuwstelsel zorgt voor een goed functioneren.

Het zenuwstelsel is een netwerk in het lichaam dat bestaat uit zenuwbanen, die verder bestaan uit bundels zenuwvezels. Dit zijn belangrijke communicatiekanalen tussen de hersenen en de rest van het lichaam. 

Dit stelsel zorgt voor de waarneming van inwendige en uitwendige prikkels.
De registratie van de prikkel door onze zintuigen registreren veroorzaakt een reactie in de spieren en organen in de vorm van reflexen.

Daarnaast bestuurt het zenuwstelsel ook hogere functies zoals coördinatie, willekeurige activiteit, geheugen en psychische processen.

Elke primaire reflex heeft zijn eigen functie. De reflexen worden in een vaste volgorde actief en zorgen zo voor de ontwikkeling van een stukje zenuwstelsel. Als de ontwikkeling compleet is, wordt de reflex geïntegreerd en is er ruimte voor een volgende stap. Dit proces gaat vanzelf.

Deze reflexen ontstaan, ontwikkelen en integreren. Afhankelijk van het soort reflex wordt deze integratie afgerond in het 1ste levensjaar.

wat als het niet vanzelf gaat

Soms blijven er één of meerdere reflexen actief. De oorzaken zijn divers.
Bij stress in de zwangerschap of een keizersnede bv. zie je dat de latere ontwikkeling stagneert. Ook een later trauma kan een oorzaak zijn dat reflexen weer actief worden. 

Actieve reflexen kunnen niet te onderschatten gevolgen hebben. Veel zaken gaan niet “als vanzelf”.

Het is dus belangrijk dat deze primitieve reflexen geïntegreerd raken omdat:

  • ze de basis zijn voor ons zenuwstelsel en ons vermogen om te bewegen
  • ze afkomstig zijn uit de hersenstam. Dit deel van de hersenen is verantwoordelijk voor de overleving. Stress zorgt voor ervoor dat ons natuurlijk vlucht/vecht/bevries patroon wordt geactiveerd. Hierdoor krijgen we minder toegang tot de prefrontale cortex waar we kunnen verwerken en analyseren. In plaats daarvan blijven we in staat van overleving en stress.
    Naarmate we ouder worden, kunnen niet-geïntegreerde reflexen leiden tot de vlucht / vlucht reactie, zelfs wanneer er geen ‘logische’ reden is voor de stress. Dit patroon wordt in stand gehouden.
  • ze impact hebben op de coördinatie van het lichaam. Actieve primitieve reflexbewegingspatronen kunnen leiden tot lees- en schrijfproblemen, taal en spraak vertragingen, desorganisatie, friemelen, concentratie etc. Of ook niet voldoende controle over de blaas, ademhalingsproblemen, huidproblemen, oncontroleerbare drang naar zoet, lage spierspanning, spierzwakte, chronische pijn in het lichaam, slecht uithoudingsvermogen en vermoeidheid, ….

In tabula rasa testen we de mogelijk nog actieve basisreflexen en stellen we een behandelingsplan op.

Heb jij een vermoeden van niet geïntegreerde basisreflexen?